Kikeresztelkedettek

(V.G-vel készített interjúsorozatból)

A veszprémi traumatológus főorvosnak az apja református pap volt, aki megpróbált segíteni ott a zsidókon. Mégpedig úgy, hogy megkeresztelt mindenkit. Egymás után lettek megkeresztelve, aki már keresztény lett, az volt a következőnek a keresztszülője. Pesten a mi családunk is megszerezte a keresztlevelet, és volt mindenféle védlevelünk is.

44.november elején kelt. cikk, amelyben felsorolják, milyen iratok alapján mentesülnek a tulajdonosaik a polgári és katonai munkaszolgálat alól.

De a nyilas időben már semmi sem segített.

Két gettót hoztak létre Budapesten. Az egyikbe, amit a Duna-parton, az Újlipótvárosban, a Szent István parkot övező házakban hoztak létre, 30-40 ezer embert zsúfoltak be, a különböző védettséggel rendelkezőket. Ott voltak a svájci, a svéd, a vatikáni, meg portugál, ilyen-olyan védettséggel rendelkezők. És főleg ott tevékenykedett Wallenberg. Mert oda is bejártak ráérő nyilasok, el-elvinni embereket, és ő sokszor megállított a Duna felé hajtott csoportokat. A történet úgy szól, hogy rendkívül határozottan tudott fellépni. Tehát félelmet nem ismerve üvöltözött, meg lengetett papírokat, és emlegetett neveket, és így sok csoportot visszafordított. Azért is állították fel a Szent István parkban szobrát, amit elvittek.

Nagyon sokáig nem tudták, hogy hol van a szobor, a Debreceni Gyógyszergyárban, a kertben a kapu előtt volt, és egyszer csak valaki, aki tudta, hogyan nézett ki a Wallenberg emlékszobor, ráismert. Megkapta az államtól a gyár, és ennek azt hiszem a másolata, nem az eredeti meg ott van Pesten a Röntgen Klinika előtt.

Vatikáni oltalomlevél

Svéd Királyi Követség útlevél nyugtája

Magyarországi Keresztény Zsidók Szövetsége (1944.aug.1.): Kötelező adatszolgáltatás Steiner Gyula megkereszteléséről)

44.szeptemberi "kormányzói” mentesítő levél (vitéz Lakatos Géza aláírásával) az apa részére - akit hamarosan mégis behívtak.

V.Gézáné keresztlevele(1944.szept.). A keresztszülők a kissé korábban kikeresztelkedett családtagok.


Mentesítés a sárga csillag viselése alól a „svéd állampolgárság” alapján

A Svéd Királyi Követség igazolása

A Svéd Királyi Követség igazolása a mentességekről

A Svájci Követség „csoportos útlevél” igazolása

Raoul Wallenberg


Adomány a Wallenberg szobor létesítésére (1946)

Szilágyi E. fasor, Budapest

Dohány utcai zsinagóga

Budapest, Wallenberg utca

Hozzászólok

Kategória: Hírek

Nem lehet hozzászólni.