Minta-projektek

Közreműködtünk a Horngyula.hu honlap elkészítésében!

http://horngyula.com

Elkészült a Holokauszt Emlékév pályázatra készített videónk!

Itt megtekinthető:

Fontos cikk jelent meg a Lindenfeld Partnersről és a holokauszt emlékezetéről a Lengyel Filmhét apropóján.

A teljes, angol nyelvű cikk ITT olvasható.

* * *

A Lindenfeld Partners támogatásával – a Holokauszt év programsorozat keretében – jelenhetett meg ismét a magyar származású dr. Michael Ben-Menachem életrajzi ihletésű kötete.

A Miki nem életregény és nem holokausztkönyv, de persze az is. Valójában a kisember tántorgásait írja le az író kedves, mosolyt fakasztó szavaival. A könyvből kiderül, hogy igenis lehet háború, lágerélet, terror, mellőzés, szökések és lebukások után mindig újra és újra talpra állni, előremenni, élni, boldogulni, boldognak lenni. A magyar származású dr. Michael Ben-Menachem az utolsó reneszánsz emberek egyike. Klinikai pszichológus, író, festőművész, fotós, kertész, búvár, vitorlázó, meg még sok minden más.

* * *

A kisfilmek bemutatásával zárult le a „Soá családi narratívái” elnevezésű projektünk. Ennek részeként vettek részt szerte az országból középiskolai pedagógusok a Lindenfeld Partners és az Anthropolis Egyesület képzésén, ahol elsajátíthatták a digitális történetmesélés (digital storytelling) technikáját és felhasználási lehetőségeit, hogy aztán iskoláikba visszatérve saját pedagógiai módszereik szerint szakkörökben foglalkozzanak a diákokkal, akik elkészíthetik saját kisfilmjüket.

A projektben résztvevő diákok feladata az volt, hogy keressenek olyan történeteket, családi anekdotákat, tárgyi emlékeket, vagy akár köztereket, épületeket, amelyekhez valamilyen módon személyesen is kötődnek, keressék meg az egyéni csatlakozási pontjaikat a holokauszt történetéhez. A feltárt történetekhez aztán fotókat, képanyagot kellett keresniük, majd egy rövid forgatókönyvet írni, és saját szavaikkal elmondani, rögzíteni a történetet. Végül a képek és a hanganyag összekomponálásával születtek meg a hol megrázó, hol elgondolkodtató, vagy éppen bájos szelídségű kisfilmek. Az Aktív Európai Emlékezet projekt segítségével lebonyolított, másfél éves projektből oktatási segédanyag, önálló DVD készült. A diákok kisfilmjeit is bemutató anyag tartalma elérhető itt, valamint a projekt honlapján, a vitrinmesek.hu oldalon.

* * *

Egy-egy gyűjtemény egyes darabjai családi értéket jelentenek, közös emlékek őrzői és mementói. E vonatkozásában az értékes műtárgyak nem különböznek az önértékkel nem bíró, de hasonlóan „sokat látott” tárgyi emlékektől. A Lindenfeld Partners ezt az összefüggést kívánja feltárni a Családi Vitrin projekttel. Meggyőződésünk, hogy sok, hozzánk hasonló történettel bíró család van, akik szívesen tudnának meg többet az általuk birtokolt tárgyak történetéről, ezeken keresztül a családjuk múltjáról.

Célunk, hogy dokumentálásra kerüljenek a kallódó, lappangó műtárgyak is, melyek egy közös kultúrkincs, az európai kultúra részét képezik.

A családkutatás során megismert eszközök és műtárgyak a társaság biztonságos kódrendszerében vannak csupán beazonosíthatóan nyilvántartva, a nyilvánosság számára a tulajdonosok személye, a tárgyak fellelhetősége nem nyomon követhető. Az itt bemutatott műtárgyak csak kódszámmal vannak jelölve, tulajdonosok szerinti csoportosítást nem képezve.

* * *

KERÁMIÁK ÉS PORCELÁN VITRIN ITT

EZÜST TÁRGYAK VITRINE ITT