Nagybirtokos

(Steiner nagypapa történetéből)

(V.G.-al készült interjúsorozat része)

Amikor a keszthelyi főiskola és a gyakornokoskodás után hazakerült az apja birtokára, arról szintén van egy történet, ami úgy szól, hogy a nagypapa szántatott a földön négy ökörrel. Az apja kérdezte, miért szántatsz négy ökörrel? Azt felelte, hogy akkor lesz jó termés! Őszi mélyszántás. Az apja meg azt mondta, két ökörrel is ugyanannyi termést lehet csinálni. „Én a tábla másik felét felszántom két ökörrel. Meglátjuk, kinek van igaza!” És hát kiderült tavasszal, hogy több volt a négy ökrös szántásnál, mert úgy ötven centire lehetett – akár később egy traktorral- mélyszántást csinálni.  De hát ő tanulta!

Na, most a nagypapa a közeli Magyargencsen kivett egy birtokot bérletbe. Majd megnősült 10-ben. Ez itt az ujjamon a nagypapa jegygyűrűje. Nem tudom már levenni. Bele van írva, hogy Sárika 1910. november 7.

Magyargencs most azt hiszem Vas megyéhez tartozó falu, ahol én többször jártam, a házuk közel volt a katolikus templomhoz. (A ház később valami téesz iroda lett, most eléggé elhanyagolt állapotban van, mikor utoljára ott jártunk, lakatlan volt.) A nagypapa ott bérelt egy birtokot. A birtokról annyit, hogy egy volt „káundkás” pénzügyminiszteré volt, aki kiadta bérletbe. A nagypapa a becsüsnek, akit hívtak, hogy felmérje, mennyit ér a birtok, a padláson, amikor lefelé mentek, meghúzta a kabátját, úgy, hogy utolsó előttinek ment a becsüs és utolsónak a nagypapa. Na, most az a pénz, ami fölfelé a nagypapánál, az lefelé a becsüsnél volt, úgy hogy kedvező értékbecslést kapott. Az után fizette a bérleti díjat.

A nagypapa azt mesélte, hogy tavasszal vehette csak át a birtokot, mert az volt akkor a szokás. De üresen álltak az istállók, és megkérte, hogy hadd állítson be oda állatokat. Megkérdezték, hogy minek? Hát, mondta azért, hogy trágya legyen. És háromszáz marhát vett, azt beállította az istállóba, etette-itatta őket, tavasszal megtrágyázta a földeket, ami azelőtt nemigen történt meg. Azt mesélte, hogy az egy évi többlettermésből kifizette a 15 évi bérleti díjat.

A szinte szűz legelőbe répát vetett. Szerződésben voltak, hogy a répát átveszi a cukorgyár. És a cukorgyár nem akarta átvenni, mert akkorák lettek a répák! Jó, megkímélt földben nőttek.

Steiner nagyapa és több családtag egy rokon lány esküvőjén

Hozzászólok

Kategória: Hírek

Nem lehet hozzászólni.