Dobozi Mihály kincsei

(V.G. interjúsorozatából)

A Weisz Lipótot említettem ugye, aki elvette a Khon Karolint. A Khon Karolináéké volt a Lauder utca 9 – ezt ma úgy hívják, hogy Székely Mihály utca – és az Andrássy út sarkától a második épület. Az egyikük leszármazottjának ott volt egy aranyműhelye abban a házban, ötvös volt, később Svédországba disszidált. Az inflációs időkben tőle vásárolt anyám ékszereket, hogy mentse, ami menthető. Ennek egy részét sikerült átmenteni, jól eldugva megmaradtak.

Van egy régi történet, elmondom akkor, ha most szóba került. Én úgy gondolom, hogy a főhős, Dobozi Mihály történelmi alak, egy híres történelmi festmény alanya, nagyon tanulságos példát ad mindenkinek.

Dobozi kúriájára rátámadt a török, rájuk gyújtották, ő meg a feleségével, és a kincses ládájukkal együtt lóra pattant, és elkezdtek menekülni. De hát a két utas terhe alatt a ló lassú volt, a törökök így utolérték őket, ezért mindig kidobtak nekik egy marék aranyat. A törökök megálltak, összeszedték az aranyat, majd folytatták az üldözést. Ez addig tartott, amíg Dobozi lova össze nem rogyott. Addigra a kincsesláda is kiürült, és akkor a feleség azt kérte, hogy ölje meg, ne kerüljön a törökök kezébe. Dobozi megtette, majd szembefordult a törökökkel, akik lekaszabolták. Hogy a történetet ki írta le, ki látta, és igaz-e? Azt már nem tudjuk.

Székely Bertalan festménye, 1861

Ezért mondom azt, hogy mindig kell lenni aranynak, amit eldobálhatunk. Én erre neveltem a gyerekeimet, és azt mondom, hogy ami van komoly érték, azt nem szabad eladni, azon ülni kell, mert előfordulhat, hogy például valakinek olyan betegsége lesz, ami csak külföldön, mondjuk Bécsben gyógyítható.

Ezt én mondom ugyan, de betartani persze nehéz…

Weisz család izr. hitközségi levéltárban őrzött 1857 évi népszámlálással szó szerint egyező névjegyzéke. Mathild (Matild) lett Radnóti Miklós nagymamája

Khon Karolina és Weiss Leopold (Lipót) esküvői meghívója 1880. augusztus 31-re a Dohány utcai -Tabakgasse- Zsinagógába. Ebben az időben nem jiddisül, hanem németül beszéltek a budapesti zsidók, a birodalmi beilleszkedés jegyében.

1890-es cégkivonat 1917-es hiteles másolata Guttmann és Weiss cég


Weisz Jakob kereskedő adó könyve 1854-55 idejéről


Weisz Jakob házassági szerződése Reif Cecíliával 1852.június (Első lap)

Weisz Jakob házassági szerződése Reif Cecíliával 1852.június (Második lap)

Hozzászólok

Kategória: Hírek

Nem lehet hozzászólni.