Régmúlt

(dr. R.A. családi története)

Nekem is már a nagyapám mesélte, régi, megbecsült családi történet. Nagyapám dédanyja (az én ükanyám) nagycsaládot nevelt férjével. Történt, hogy a legidősebb fiúgyermeket elvitték katonának. Hamar jött tőle az üzenet, hogy a katonaságnál nincs kóserfőzés, nem tud a gyerek semmit sem enni.

A mama gondolt egy nagyot, és bejelentkezett Ferenc József császár audienciájára. Mikor megkapta az értesítést, hogy fogadja a császár, hosszan válogatott, gondolkodott, milyen ünnepi ruhát öltsön. Kiválasztotta a legszebb fekete ünneplőjét, és elutazott. Mikor a császár elé került, elmondta, hogy ők ortodox zsidó család, szigorúan tartják magukat a vallási előírásokhoz, katona lett a gyerek, de nincs kóserétel, szenved és éhezik a fiú.

Megtörtént a csoda, a császár intézkedett, és bevezették a fiú alakulatánál a kóserfőzést is.

Attól kezdve, mikor összegyűlt valamelyik ünnepen a nagycsalád, a néni mindig el kellett, hogy mesélje, hogy volt a császári meghallgatás, mit is mondott pontosan, meg is mutatta a ruháját, amiben ott járt. Így vált a családban szájhagyománnyá generációkon keresztül Ferenc József császár egykori audenciája.

Az emancipációs törvény 1867

A szabadságharc utáni első években semmi esély sem volt arra, hogy a zsidóemancipációs törvény hatályba léphessen. 1865-ben azonban már több országgyűlési képviselő, többek közt Deák Ferenc, Eötvös József, Jókai Mór és Széchenyi Béla is szorgalmazta elfogadását.

Végül a kiegyezés teremtette meg a politikai feltételét a jogszabály elfogadásának. 1867. november 25-én Andrássy Gyula miniszterelnök beterjesztette a zsidók egyenjogúsításáról szóló törvényjavaslatot, amit a képviselőház és a főrendiház is többnyire egyhangúan elfogadott. A zsidóemancipációs törvény I. Ferenc József szentesítő aláírásával lépett érvénybe. Törvény mindössze két szakaszból állt:

  1. §. Az ország izraelita lakosai a keresztény lakosokkal minden polgári és politikai jog gyakorlására egyaránt Jogosítottaknak nyilváníttatnak.
  2. §. Minden ezzel ellenkező törvény, szokás vagy rendelet ezennel megszüntettetik.

A törvény a hazai zsidóság előtt a társadalmi felemelkedés korábban soha nem látott lehetőségeit nyitotta meg.

Hozzászólok

Kategória: Hírek

Nem lehet hozzászólni.