Aranycsapat

D. Laci bácsiék a szomszéd lakásban laktak a Felka utcában. Laci bácsi mindenkit ismert, mindent el tudott intézni, szívesen is segített mindenkinek, ezért, meg fanyar humoráért mindenki szerette. Törzsvendég volt a Brazilban, az Oktogonnál, de főként, és elsősorban a Hungária úton, az MTK pályán. Mivelhogy kékvér folyt benne.

Anyáék a szomszédság okán sok évtizede ismerték, bár Anya soha nem tudta megbocsátani, hogy a harmincas években állítólag valami hibás autót sózott rá Apára. Anya ilyen volt, évtizedekig őrizte a sérelmeket. Az autót felemlegette akkor is, mikor Apa halála után, éjszakánként műanyagból varrt állatfigurákat, amikkel végig látogatták a város játékboltjait, próbálva eladogatni egyet-egyet. Hol volt akkor már az autó!

D. Laci bácsiéknál nagy társasági élet folyt az ötvenes, hatvanas években. Az ultipartik gyakori résztvevői voltak az MTK ászai, Hidegkúti, Börzsei, Kovács I. és mások.  Gyakori vendég volt a Kellér házaspár is. Az elfogott ultik után Laci bácsi diadalkiáltásaitól megremegtek a falak. Bezzeg máskor, dühöngve verte a falat, ha a másik falszomszédnál, a rosszul halló Blum néninél hangos volt a rádió. Egymás mellett laktak vagy 40 évet.

Valamikor az ötvenes évek végén történt, hogy Anyától kapott egy felfújható műanyag labdát, ma azt mondjuk rá, hogy strandlabda. Egy vasárnap meglátogatták Nagymamát, aki egy időre felköltözött a Sváb hegyen volt Vörös Csillag szállodába. (Korábban Golfszálló, később Vörös Csillag, majd Panoráma, ma pedig egy nagyon távoli ország nagykövetsége). Megérdemel néhány sort a Vörös Csillag is, akkoriban ide fizették be néhány hétre a Pesten magukra hagyott mamákat az Amerikába, Ausztráliába disszidált, jobb módra vergődött fiúk. Ez volt a törzsközönség. Na, ide fogasozott fel Anyával, és a vadonatúj labdájával. A szálloda teraszán kedves ismerősök: D. Laci bácsi, Anya testvére, Gyuri a feleségével, és Zakariás, az aranycsapat legendás balfedezete.

 Fontosabb volt azonban, hogy végre felfújhassa az új, színes labdát. Belekezdett, semmi látszat. Anya ment segíteni, amikor Zaki odalépett, hagyják csak, majd ő felfújja. Pillanat alatt szép keményre fújta, majd egyszerre csak szétrobbant a gyönyörű labda. Zakinak tényleg nagy tüdeje volt.

Akkor nagyon fájt, nem tudta, hogy örökre kedves emlék marad.

Hozzászólások kikapcsolva

Kategória: Hírek

Nem lehet hozzászólni.